Abcesul dentar – de la cauze la tratamentul său la Maxident Iași

abces dentar iasi

Ai auzit până acum de ,,abcesul dentar”, ori te-ai confruntat cu acest ,,inamic” al cavității bucale și bunăstării tale de toate zilele? Dacă nu, iată mai jos câteva informații ce îți vor folosi într-o eventuală confruntare cu abcesul, iar dacă te confrunți poate chiar în acest moment cu el, citește pentru a afla ce ai de făcut mai departe și care sunt recomandările specialiștilor!

Ce este abcesul dentar?

Abcesul dentar este una dintre complicațiile ce se pot ivi la nivelul cavității bucale, când o pungă cu puroi se formează în zona rădăcinii dintelui ori la baza acestuia, poate chiar în interior, provocând inflamații dureroase ce se pot extinde spre zone precum ureche sau gât, afectând astfel o proporție de 25-30% din față.

De principiu, acestea sunt urmările unei infecții ce și-a croit drum spre țesutul gingival ori spre dinte și și-a creat astfel un mediu propice instalării și evoluției, dat fiind faptul că în cavitatea bucală se află un mediu viu, plin de bacterii care își ocupă rolul de a descompune resturile alimentare și a menține mediul funcțional.

Care sunt simptomele abcesului dentar?

Simptomele sunt destul de evidente, de la durere excesivă la senzații de febră, iată câteva dintre cele mai comune siptome ale abcesului dentar ce ar trebui să vă facă să luați în calcul vizita unui specialist:

  • Roșeața gingiilor
  • Febra
  • Sensibilitate dentară la nivel local
  • Dureri acute de dinți ori chiar de cap
  • Inflamații la nivelul gingiilor sau la nivelul feței
  • Gust și miros neplăcut în cavitatea bucală și halitoză
  • Mobilitatea dinților din zona sensibilizată
  • Spasme musculare la nivelul maxilarului afectat

Cauzele abcesului dentar

Dinții noștrii sunt acoperiți de un strat dur cu rol protector numit smalț dentar, iar în interior țesutul este ceva mai moale, prezintă vase de sânge și de asemenea, pulpă dentară. Dacă smalțul dentar nu este îngrijit corespunzător, acesta nu își va putea asuma rolul de ,,scut” și va căpăta carii dentare profunde ce îi vor roade și deteriora în timp structura, ajungând prin acest smalț, eventual, la straturile interioare mult mai vulnerabile, cauzând infecții la nivelul pulpei dentare.

Printre cele mai frecvente cauze întâlnite ale abcesului dentar, amintim următoarele:

  • o carie profundă
  • afecțiuni parodontale
  • un tratament de canal (endodontic) incomplet sau incorect
  • pierderea dinților
  • traumatism dentar

De asemenea, cauzele abcesului dentar sunt strict legate de tipul acestei infecții, întrucât abcesul poate lua diferite forme, în funcție de bacteriile care pătrund și de modul cum își fac acestea apariția. Astfel, ne putem confrunta cu abces periapical, paradontal sau gingival.

  • Dacă vorbim despre abcesul periapical, acesta se formează din cauza bacteriilor ce pătrund la nivelul pulpei dentare prin intermediul cariilor. Este de luat în calcul și faptul că dacă acest tip de abces nu este tratat corespunzător sau incomplet, se poate transforma în abces apical, deoarece nu au fost înlăturate toate bacteriile, iar cele rămase nesterilizate își continuă evoluția.
  • În caz de abces paradontal, acesta transcende din zona țesutului dentar spre țesutul gingival. Se formează la baza dintelui prin niște punguțe cu puroi, microbii fiind în pungile paradontale de lângă dinte.
  • Despre abcesul gingival este important de știut că o igienizare incorectă a cavității bucale după mesele din zi, poate fi cauza acestuia, microbii găsindu-și un mediu propice în prezența bucățelelor de mâncare rămase între dinți, blocată la nivel gingival.

Cât mă poate ține un abces dentar?

Dat fiind că nu există un termen standard stabilit, nu putem contoriza temporal durata acestei afecțiuni, însă după câteva zile de tratament, durerile ar trebui să se amelioreze, de asemenea și inflamația, aspect care se apreciază de la caz la caz deoarece fiecare organism uman răspunde în mod diferit la tratamentul administrat. De aceea vă recomandăm vizita la un medic stomatolog, pentru recomandarea unui medicament potrivit dumneavoastră.

Tratamentul abcesului dentar

Având în vedere că este o problemă ce, netratată, evoluează în timp, iar pe lângă aceasta, procesul de înlăturare al abcesului este unul laborios și la îndemâna doar a unui specialist în domeniul stomatologic, este imperios necesar să vă prezentați cât mai devreme la medicul dentist, ca prim pas în tratarea acestei infecții.

Tratamentul de bază în cazul unui abces dentar îl reprezintă eliminarea infecției cu ajutorul unei proceduri denumite drenaj, care presupune scoaterea puroiului din punga formată din pricina infecției.

Câțiva dintre pașii ce se vor lua de către medicul stomatolog în procesul îndepărtării abcesului dentar sunt:

  • deschiderea pungii și drenarea puroiului prin curățarea zonei afectate cu soluție salină;
  • tratamentul de canal, cu îndepărtarea pulpei infectate, aplicarea de soluții medicamentoase în canal și sigilarea etanșă a canalului;
  •  dacă dintele este grav deteriorat, medicul dentist poate recomanda extracția dintelui;
  • în cazul unei infecții extinse a țesuturilor, medical poate prescrie antibiotice pentru a opri infecția;
  • dacă cauza infecției este un corp străin care a intrat în gingie, medicul o va îndepărta și va trata zona afectată.

După efectuarea intervenției, medicul poate prescrie o perioadă de tratament medicamentos cu rol în calmarea senzațiilor de durere, discomfort, sensibilitate și pentru a ,,sigila” munca făcută, protejând sănătatea generală a cavității bucale.

Antibiotic pentru abces dentar

Din păcate, așa ceva nu există. Ar fi imposibil ca o procedură ce necesită extracție, înlăturarea unor elemente dăunătoare, să poate dispărea prin administrarea pe cale orală a unor medicamente. De aceea, singura soluție este vizita la endodont, iar acesta vă va scăpa de abcesul dentar și vă va pune dinnou pe picioare.

Ce poti face pentru ameliorarea durerii

Fie că senzația de durere și jenă este apărută post-intervenție, fie că este anterioară și doriți calmarea acesteia până reușiți să vă prezentați la medicul aferent tratării, iată câteva metode eficiente și rapide de a ameliora durerea cauzată de abcesul dentar:

  • Evitarea alimentelor și băuturilor calde
  • Consumul de alimente și băuturi reci și moi
  • Evitarea mestcării alimentelor pe partea afectată
  • Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi și evitarea folosirii aței dentare pe zona afectată
  • Medicamente analgezice sau suplimente alimentare pentru durere, la indicația medicului. (Dacă apelezi la suplimente alimentare, trebuie menționat că nu există până în acest moment suficiente dovezi științifice care să confirme beneficiile acestora, ceea ce înseamnă că ar fi mai bine să discuți în prealabil cu un farmacist sau medic, pentru a afla recomandările lor).

De ce să nu tratezi abcesul dentar acasă

Fără tratamentul aferent administrat de o persoană autorizată, în cazul acesta fiind vorba despre medicul endodont (endodontul este cel ce se ocupă cu înlăturarea și tratarea infecțiilor de la nivelul cavității bucale, în mod special),  procesul infecțios se poate răspândi la maxilar, gât, cap și chiar creier. În unele cazuri, răspândirea unei astfel de infecții în tot corpul poate duce la dezvoltarea septicemiei.

Dacă un abces dentar este însoțit de febră mare cu delir, edem facial, palpitații cardiace și funcția de înghițire afectată, este necesară asistența medicală urgentă. Aceste simptome indică o infecție gravă care poate pune viața în pericol.

Abcesul dentar nu este o infecție ca oricare alta și în niciun caz nu trebuie tratată ca pe ceva superficial – ea nu se vindecă de la sine și trebuie atent monitorizată, lucru care este imposibil de făcut acasă, fără ajutor. Chiar dacă inflamația pare că se retrge, să mergi la un medic dentist pentru a-ți examina și curăța zona afectată anticipând și o posibilă extindere totodată, ți-ar putea salva viața.

Nu este indicat, de asemenea, să iei paliative fără prescripție medicală, deoarece astfel doar ,,maschezi” problema, nu o tratezi desi va părea exterminate, va musti în continuare și când efectul acestora va trece, senzația de discomfort se va întoarce, mai târziu apărând repercursiuni cu siguranță nadorite.

Prin urmare, singurul lucru pe care îl poți face acasă este prevenția și evitarea cariilor, ceea ce înseamnă realizarea corespunzătoare a igienei orale de zi cu zi. Pentru asta, avem câteva sugestii:

  • spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi timp de căte 2-3 minute
  • utilizează ori ață dentară, ori un duș bucal, pentru a scăpa de resturile alimentare sau orice lucruri ți-ar putea rămâne blocate între dinți , în zona gingiei și favoriza dezvoltarea infecției
  • schimbă-ți periuța o dată la câteva luni deoarece perii deteriorați nu își fac treaba cum se cuvine
  • zahărul se știe că este inamicul numărul unu și una dintre cele mai mari iubiri ale cariilor, așa că o alimentație corespunzătoare și în care să evitați dulciurile și băuturile ce conțin zahăr este indicată

Cu titlu de recomandare (poate cea mai important recomandare dintre toate de până acum), vizita periodică la medicul dentist este esențială, astfel se pot observa din timp orice potențiale riscuri și elimina chiar din fază incipientă, înainte de agravare și complicații.

Complicațiile abcesului dentar dacă nu este tratat

În cazul în care este netratat, abcesul dentar poate evolua într-o infecție mult mai complexă ce prezintă risc de periclitare a vieții dumneavoastră.

Cum am menționat anterior, dacă este netratat abcesul dentar sau este tratat acasă ,,din auzite” , infecția se poate extinde după maxilar, călătorind către ureche, cap, gât și creier, iar dacă a atins creierul, situația e atât de gravă încât urmarea imediată poate fi sepsisul iar apoi decesul.

Dacă aveți următoarea simptomatologie, noi vă recomandăm vizita la camera de gardă sau la clinica Maxident din Iași, unde profesionalismul cu care am fost înzestrați vă va putea salva de multe urmări nedorite:

  • febră
  • dificultăți de respirație
  • dificultăți de înghițire
  • fața umflată
  • bătăi rapide ale inimii
  • confuzie

Prin urmare, dacă aveți o durere de dinți, contactați imediat medicul pentru constatarea și înlăturarea abcesului dentar!

Ne găsești de luni până vineri în intervalul 09:00 AM – 08:00 PM în clinica noastră de pe Str. Tătărași nr 50 Iași, gata să  te ajutăm să te bucuri de o dantură sănătoasă și cu aspect plăcut!

Contactează-ne la numărul de telefon 0771 322 543 sau completează formularul de aici și vino să ne cunoaștem!