Totul despre coroanele dentare

coroane dentare iasi

Ce este o coroană dentară?

Coroanele dentare reprezintă o soluție eficientă și calitativă atunci când vorbim despre dinții care au suferit, de-a lungul timpului, de carii profunde sau cei care au ajuns să prezinte un aspect tocit. De asemenea, coroanele dentare sunt ideale și pentru persoanele care au trecut prin mici accidente, rezultând în urma lor ciobituri ale dintelui sau fracturi de dimensiuni reduse ale acestuia.

Tehnic vorbind, coroana dentară este o lucrare protetică ce are în vedere aplicarea unui „înveliș” pentru a redobândi funcționalitatea, estetica sau rezistența dintelui de-altădată sau chiar să ofere șansa de a îndeplini aceste funcții unui dinte care nu era capabil să le facă de la început. Prin această procedură se urmărește atât restabilirea aspectului estetic, cât și prelungirea duratei sale de viață. Din moment ce este montată, coroana dentară va menține și va crește rezistența dintelui pe care îl învelește, împiedicând dinții vecini rămași să migreze. Alte funcții restabilite de coroana dentară sunt cea masticatorie, adică secționarea și mestecarea alimentelor și cea de fonație deoarece dinții au și rol în vorbire.

Care sunt beneficiile coroanei dentare?

  • Dacă aveți un dinte lipsă, acesta poate fi înlocuit prin intermediul unei coroane, prin conceperea unei punți dentare;
  • În cazul în care aveți dinți lipsă, se evită migrarea dinților vecini rămași;
  • Medicul stomatolog poate recupera dinții profund afectați;
  • Coroana dentară garantează aspectul unui dinte natural;
  • Funcția masticatorie este restabilită, eliminând hipersensibilitățile la cald sau rece.

Când este recomandat tratamentul cu coroane dentare?

Dacă vă regăsiți în situațiile mai jos enumerate, atunci vă recomandăm să acordați o vizită la cabinetul stomatologic pentru a primi sfaturile medicului dentist în ceea ce privește necesitatea coroanelor dentare și de a trata din timp dinții problematici.

  • Cariile  extinse pe mai multe fețe ale dintelui – Zona afectată a dintelui va fi îndepărtată și se va amplasa o coroană pentru a acoperi dintele și a împiedica pătrunderea bacteriilor;
  • Tratamentul de canal – Scopul este de a salva dintele de la o posibilă extracție; odată ce tratamentul este finalizat, dintele este reconstruit cu o coroană dentară;
  • Dinte fracturat – În acest caz, se recomandă o coroană dentară pentru a preveni răspândirea fracturii până la nivelul nervului dentar;
  • Implanturi dentare – Toate implanturile dentare implică plasarea unei coroane dentare.

În schimb, nu recomandăm coroanele dentare în următoarele cazuri:

  • Tratamentul inadecvat și necorespunzător al cariilor sau al complicațiilor acestora;
  • Număr insuficient de dinți pentru extinderea punții;
  • Tratament endodontic incorect – acesta trebuie corectat înainte de coroane;
  • Ocluzie slabă, adică mușcătură instabilă și necorespunzătoare – aceasta trebuie corectată înainte sau odată cu tratamentul protetic.

Tipuri de coroane dentare în funcție de material

În cabinetul nostru de stomatologie, Maxident Iași, vă întâmpinăm cu coroane dentare din următoarele tipuri de materiale:

  • Coroană Metalo – Ceramică;
  • Coroană Zirconiu.

Coroană Metalo – Ceramică

Aceasta reprezintă o coroană fizionomică, redând cu exactitate textura și nuanțele dintelui natural prin intermediul învelișului ceramic. Cât despre interiorul ei, întâlnim o structură din metal, cunoscută ca și „capă metalică”, similară unei coroane de dimensiuni reduse din metal învăluită de un strat de ceramică. Rolul acestui „schelet” metalic este de a asigura rezistența coroanei, în timp ce, stratul exterior are doar rol estetic.

Coroană Ceramică pe suport de Zirconiu

Coroana dentară din ceramică pe suport de zirconiu este ideală pentru zona frontală, redând atât o estetică aparte, cât și o rezistență sporită față de temperatura alimentelor, fiind eliminate hipersensibilitățile la rece și cald.

Zirconiul este considerat drept un material modern, devenind din ce în ce mai apreciat și optat în rândul pacienților. Succesul acestuia se datorează faptului că este biocompatibil și garantează un grad de rezistență ridicat pe o perioadă îndelungată de timp.

Poze cu coroane dentare realizate la Maxident Iași

coroane dentare iasi

Tipuri de coroane dentare în funcție de funcționalitate

Coroane provizorii vs Coroane permanante

Dacă ne raportăm la funcționalitatea lor, coroanele dentare se împart în două categorii, și anume: provizorii și permanente. În primul rând, tipul coroanelor dentare este decis în a fi folosit în timpul procedurii, în funcție de gravitatea cazului medical, iar mai apoi după preferințele pacientului.

Coroane provizorii

De cele mai multe ori, coroanele provizorii sunt folosite după un tratament endodontic sau după aplicarea implanturilor dentare, având rolul de a proteja dintele, până când acesta este pregătit pentru montarea unei coroane permanente. De obicei, coroanele dentare provizorii sunt realizate din PMMA sau ceramică hibridă și sunt suficient de durabile pentru a rezista în momentul masticației, fără a se fisura sau distorsiona, însă, din păcate, nu pentru un timp îndelungat. Acestea reprezintă o soluție rapidă pentru majoritatea pacienților atunci când nu dispun de un buget foarte mare.

Coroane permanente

Acestea au rolul de a învălui și proteja dinții pentru o perioadă îndelungată de timp. Din moment ce sunt atașate peste bontul (pivotul) dentar, ele nu mai pot fi îndepărtate. Aceste coroane sunt mult mai rezistente și au o estetică aparte, redând aspectul natural al dinților. Dacă adoptați o rutină adecvată de îngrijire dentară, coroanele permanente pot rezista chiar toată viața. Desigur, durata lor de viață depinde și de alți factori, cum ar fi: materialul din care au fost confecționate și tipul de ciment folosit, care poate fi sub două forme: ciment adeziv sau mecanic.

Care este prețul aplicării unei coroane dentare?

Obiectivul nostru este de a face o schimbare pozitivă în viața pacienților noștri, oferindu-le îngrijire dentară de cea mai înaltă calitate și accesibilă din punct de vedere financiar. Datorită partenerilor noștri, aveți posibilitatea de a plăti serviciile solicitate în rate, fără obligația plății unui avans sau dobânzi.

În cadrul cabinetului nostru stomatologic Maxident din Iași, prețul coroanelor dentare diferă în funcție de materialul și de funcționalitatea acestora, dacă sunt provizorii sau definitive. Vă vom da câteva exemple scurte, anume: o coroană dentară din porțelan va fi mai costisitoare decât una din PMMA, având și mai multe avantaje, iar coroanele dentare provizorii vor avea un preț mai redus și vor fi mai puțin rezistente decât cele definitive de-a lungul timpului. Pentru consultarea listei integrale cu prețuri.

Care este durata de viață a coroanelor dentare?

Cum am menționat ulterior, durata lor de viață poate fi una extrem de îndelungată, bineînțeles dacă li se oferă o îngrijire corespunzătoare. Atenția acordată igienei orale trebuie să cuprindă o rutină zilnică adecvată, vizitele periodice la medicul stomatolog și să evite obiceiurile care pot dăuna rezistenței și structurii dintelui, ca de exemplu: periajul agresiv sau incorect al dinților, scrâșnirea dinților și consumul excesiv de alimente dure, cum ar fi bomboanele și alunele.

Totuși, nu doar rutina igienei orale este singurul factor important în a prelungi durata de viață a coroanelor dentare. Astfel, menționăm și materialul din care au fost confecționate. Potrivit recomandărilor noastre, cele mai eficiente materiale pentru coroanele dentare sunt porțelanul și zirconiul.

Coroană dentară vs. Implant

Rolul coroanei dentare este de a restaura un dinte natural, care a suferit mici „accidente”, dar care au ajuns să fie tratate la timp. În schimb, implantul are rolul de a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Este adevărat că și procedura de aplicare a implantului necesită folosirea unei coroane dentare, dar într-o astfel de situație aceasta se montează prin înșurubare. Coroana dentară și implantul dentar sunt utilizate în situații diferite, specifice nevoii pacientului.

Totuși, ne putem imagina cursul firesc al evenimentelor atunci când, deși este necesară coroana dentară, pacienții refuză sau amână montarea acesteia. Astfel, se ajunge la o degradare treptată și continuă a dinților problematici, pacientul ajungând să sufere, în cele din urmă, de pierderea lor. Din păcate, în acest moment s-a intervenit prea târziu, iar tratarea dintelui natural nu mai este posibilă. Acum pentru a restabili structura dinților și a avea zâmbetul de altădată este necesar implantul dentar.

Coroană dentară vs. Fațete

Coroanele dentare și fațetele dentare sunt două modalități de îmbunătățire al aspectului zâmbetului dumneavoastră.

Fațetele dentare sunt adesea folosite pentru a căpăta un zâmbet perfect sau pentru a îndrepta probleme mici, cum ar fi: dinți sparți sau spații interdentare mari. Coroanele dentare, pe de altă parte, sunt necesare în majoritatea cazurilor (dinți ciobiți, tratamente de canal) și servesc la protejarea dinților naturali. Fațetele dentare acoperă doar suprafața frontală a dintelui, în timp ce coroanele acoperă întreaga suprafață a dintelui. Fațetele dentare necesită o aliniere a dinților, care este ireversibilă. Acest lucru înseamnă că veți purta fațete dentare pentru tot restul vieții sau le veți înlocui cu coroane dentare atunci când va fi nevoie. În ceea ce privește durabilitatea, coroanele dentare sunt aproape de două ori mai groase decât fațetele și sunt mai durabile și mai rezistente.

În cazul în care locuiți în Iași și vă este necesară aplicarea unei coroane dentare într-un cabinet stomatologic de încredere, al căror servicii și echipamente se prezintă a fi de înaltă calitate, vă așteptăm să ne contactați. Dacă doriți să obțineți mai multe detalii de la medicii noștri stomatologi despre această lucrare protetică sau să realizați programarea telefonic, o puteți face la următorul număr de telefon: 0771 322 543.

De asemenea, ne puteți vizita direct în cadrul clinicii la locația: strada Tătărași nr. 50, din Iași, de luni până vineri, în acest program orar: 9:00 AM – 8:00 PM.