Procesul extractiei măselei de minte la Maxident Iași (Odontectomie)

extractie masea de minte

O viață lipsită de griji poate fi determinată și de lipsa durerii de dinți. Cum ne menținem dantura sănătoasă și lipsită de probleme? Prin vizita regulată de cel puțin 2 ori pe an la cabinetul stomatologic. Controalele regulate sunt recomandate tuturor, de la mic la mare, pentru că astfel se pot preveni complicațiile care s-ar putea ivi la nivelul dinților.

Tot prin intermediul unei vizite la dentist poți afla dacă măseaua ta de minte se pregătește să erupă și, în unele cazuri, care sunt riscurile pe care le poate aduce cu sine. În jurul vârstei de 17-25 ani, la unele persoane mai devreme, la altele mai târziu, apare măseaua de minte, aceasta făcând parte din categoria ultimilor molari pe care îi vei avea. În cazurile fericite, erupția decurge fără durere iar măseaua nu deranjează cu nimic masticația și nu creează disconfort persoanei.

Totuși, de cele mai multe ori, erupția acesteia este dureroasă și pune în pericol sănătatea molarilor din jur, cauzând durere prin erupția și împingerea măseselor, umflături ale gingiei din cauza poziționării nevaforabile, chiar și carii pentru că molarul va încerca să își facă loc în gingie apropiindu-se de măselele existente, deranjându-le. De aceea, medicii stomatologi recomandă odontectomia – procedura de extracție a măselei de minte. De ce? Măseaua de minte nu este esențială, aceasta fiind mai degrabă utilă în trecutul îndepărtat atunci când strămoșii noștri erau nevoiți să consume alimente dure.

Dacă te confrunți în prezent cu o astfel de situație, te așteptăm la Maxident Iași! Răbdarea, blândețea, înțelegerea de care medicii noștri stomatologi dau dovadă, pe lângă pregătirea profesională și prestigiul clinicii în realizarea de lucrări dentare, sunt doar câteva dintre motivele pentru care considerăm că suntem mai mult decât potriviți în a te ajuta să rezolvi problema cu care ai de a face.

De ce este necesară intervenția de extracție a măselei de minte?

Măseaua de minte trebuie extrasă pentru că, de cele mai multe ori, provoacă durere și disconfort. În momentul în care aceasta erupe fără probleme, o poți păstra fără griji, dar dacă obsevri că prezența ei nu e chiar plăcută, soluția care rămâne e eliminarea acesteia.

Iată câteva dintre cauzele care determină odontectomia:

 • Poziționarea orizontală a molarului de minte: acest lucru se poate observa în urma unei radiografii iar ulterior, în urma sfătuirii cu un medic chirurg, se poate lua o decizie cu privire la extracție;
 • Erupția parțială: atunci când doar un colt al molarului a reușit să erupă, acesta va impune probleme în momentul periajului, dureri și disconfort;
 • Spațiu inexistent sau prea puțin: dacă nu va avea destul spațiu pentru a erupe în totalitate, molarul va rămâne blocat și va cauza durere gingivală în încercarea de erupere.

Ce complicații pot apărea dacă nu o scoți?

Fie că simțim durere sau nu, atunci când simțim că măseaua de minte începe să erupă, este indicat să facem o vizită cât mai rapid mediciului stomatolog pentru a ne informa cu privire la situația noastră. Dacă acesta te asigură că tot procesul va fi normal și lipsit de durere, tot ce trebuie să faci este să te conformezi și să aștepti erupția totală a dintelui. Dacă însă există anumite riscuri iar dentistul îți recomandă extragerea măselei de minte, ar trebui să te conformezi.

Dacă vei ignora sfatul medicului, te vei putea confrunta cu următoarele probleme:

 • dureri ale gingiei;
 • umflături în zona molarului și inclusiv a maxilarului;
 • chisturi;
 • apariția cariilor și extinderea celor vechi;
 • punerea în pericol a dinților din jur;
 • sângerări ale gingiei;
 • infecții;
 • si cel mai grav, tumori sau boli gingivale.

Ce probleme dentare sunt generate de erupția măselei de minte?

Diferită de erupția celorlalți molari va fi durerea. În cazul măselei de minte durerea resimțită va fi mai accentuate din cauza spațiului strâmt și a poziționării acesteia. Durerea poate radia și la nivelul întregii gingii, chiar și al cefei. Pe lângă aceasta, o problemă cu care există șansa ca unele persoane să se confrunte este legată de igienizarea scăzută a zonei respective, aceasta fiind mai greu accesibilă.

Pașii în extracția unei măsele de minte:

Înainte de a lua decizia realizării unei odonctemii, ar trebui urmați următorii pași:

 1. realizarea unei radiografii (recomandăm DDI) – astfel vom putea vedea exact cazul pacientului și vom stabili pașii pe care trebuie să îi urmăm ulterior;
 1. anestezie locală (fără durere) – pentru ca astfel pacientul să nu-și facă griji în momentul extracției și să rămână relaxat;
 2. extracția propriu-zisă – în jur de 30 – 40 de minute, în funcție de complexitatea cazului;
 3. recomandării post extracție – precum evitarea mâncărurilor prea calde/reci, picante sau foarte dulci și 3 zile cel puțin fără tutun (în cazul fumătorilor).  

La Maxident Iași punem pe primul loc pacientul și ne asigurăm că sunt îndeplinite condițiile necesare desfășurării activităților într-un mod steril și corect. Suntem atenți la nevoile clienților noștri și ne străduim constant să oferim servicii cât mai apropiate de așteptările lor. În clinica noastră, prețul pentru extracția măselei de minte este cuprins între 300 – 500 de lei, în funcție de cazul cu care dentistul are de a face. Pentru molarii semi-incluși prețul variază între 300 – 400 lei, iar pentru o odontectomie normală prețul este de 400 – 500 de lei. Accesează acest link vezi lista tuturor prețurilor pentru serviciile puse la dispoziția ta!

Recuperarea după extracție

Recuperarea după această manoperă invazivă durează aproximativ o săptămână, timp în care pacientul poate prezenta tumefiere la locul intervenției, durere ușoară locală,  simptome ce se pot ameliora ținând cont de indicațiile medicului chirurg. După o săptămână. pacientul trebuie să se prezinte la control pentru a scoate firele.

Cele mai frumoase momente din viața noastră sunt însoțite de un zâmbet, așa că ce mai aștepți? Ne găsești de luni până vineri în intervalul 09:00 AM – 08:00 PM în clinica noastră de pe Str. Tătărași nr 50 Iași, gata să  te ajutăm să te bucuri de o dantură sănătoasă și cu aspect plăcut!

Contactează-ne la numărul de telefon 0771 322 543 sau completează formularul de aici și vino să ne cunoaștem!