Igienizare dentară în Iași la nivel profesionist

Zâmbetul este un accesoriu pe care nimeni nu ți-l poate lua. Îl porți mereu cu tine, indiferent de ocazie. Când este îngrijit și întreținut în mod corect, mai mult decât sigur că toate privirile vor fi îndreptate către tine atunci când decizi să-l afișezi. Ce trebuie să faci pentru a te asigura că dantura ta este în stare perfectă? Citește în continuare și vei afla „secretul”. 😉 

Ce este igienizarea dentară?

Igienizarea dentară este procedeul de curățare a dinților care are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și dintre aceștia. Este de două feluri: personală și profesională.

Igienizareaa dentară personală constă în periajul pe care fiecare dintre noi trebuie să îl realizeze acasă de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara). Este recomandat ca acesta să fie însoțit de utilizarea aței dentare și a apei de gură pentru a avea un efect de lungă durată și pentru a ajuta la o mai bună curățare a danturii.

Igienizarea dentară profesională reprezintă procedura non-invazivă de curățare în profunzime a danturii pacientului, realizarea acesteia fiind posibilă doar în cabinetele stomatologice. Chiar dacă periajul personal este realizat în mod corect și consecvent, există locuri în care peiuța de dinți nu poate pătrunde cu ușurință și astfel apare riscul ca placa bacteriană să nu poată fi eliminată. De aceea, medicii stomatologi recomandă igienizarea dentară profesională, un procedeu în trei pași care vizează detartrajul danturii, airflow-ul și periajul profesional.

Ca recomandare a medicilor dentiști, este indicat ca înaintea începerii oricărui tip de tratament stomatologic, mai ales dacă este vorba despre o procedură chirurgicală sau un implant dentar să se realizeze igienizarea dentară profesională. Mai apoi, în funcție de caz, se va stabili și frecvența de timp la care această procedură să se repete.   

Preț igienizare dentară

La Maxident Iași punem pe primul loc pacientul și ne asigurăm că sunt îndeplinite condițiile necesare desfășurării activităților într-un mod steril și corect. Suntem atenți la nevoile clienților noștri și ne străduim constant să oferim servicii cât mai apropiate de așteptările lor. În clinica noastră, prețul unei igienizări dentare profesionale este de 300 de lei și include toate cele 3 servicii menționate mai sus (detartraj, periaj profesional și airflow). Accesează pagina de prețuri și vezi lista de tarife pentru serviciile oferite de clinica stomatologică Maxident Iași!

Poze înainte și după igienizare la Maxident Iași

Despre Periaj și Airflow & Detartraj

Important de reținut este faptul că, în ciuda executării impecabile a periajului dentar personal, aceste eforturi trebuie să fie completate de o vizită la stomatolog o data la 6 luni în care să se realizeze o igienizare dentară profesională.Procedeul complet începe cu detartrajul, continuă cu airflow-ul și se încheie cu periajul profesional.

Detartrajul are ca scop eliminarea tartrului depus pe dinți. Contrar miturilor existente, această procedură nu afectează în nici un fel smalțul danturii, ba chiar aduce beneficii pacientului.

Tartrul este reprezentat de placa bacteriană care se depune pe dinți ca urmare a consumului zilnic de alimente, a salivei, dar și a existenței normale a bacteriilor din cavitatea bucală. Zonele cele mai predispuse depunerilor de tartru sunt: fața internă a dinților de jos, fața dinspre obraz a molarilor, baza și locurile dintre dinții care sunt înghesuiți (dacă este cazul). În stadiile de început, culoarea tartrului va fi alb-gălbuie (o ușoară nuanțare față de culoarea naturală a dinților), însă cu timpul, acesta capătă o colorație maronie, iar prezența sa poate vizibil sesizabilă, chiar deranjantă. Astfel, din cauza consistenței calcaroase pe care o capătă, periajul personal nu mai este de ajutor în eliminarea tartrului și este necesară intervenția medicului stomatolog. Eliminarea acestuia se face fără durere, cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, procedura fiind de scurtă durată.

După detartraj, igienizarea dentară profesională continuă cu airflow-ul. În ce constă acesta? Prin airflow se utilizează un aparat special cu ajutorul căruia sunt îndepărtate depozitele moi și petele existente pe suprafața dinților. Totodată, în acest pas se urmărește netezirea tuturor suprafețelor danturii. Se acționează cu aparatul asupra liniei gingiilor și a suprafeței dinților, fiind împrăștiat un amestec foarte fin realizat între apă și bicarbonat de sodiu. Petele de cafea, vin, ceai și cele rămase în urma consumului unor anumite alimente, sunt eliminate cu ajutorul airflow-ului.

Comparativ cu eliminarea reziduurilor rămase pe dinți și între aceștia pe cale tradițională (cu ață dentară sau cârlig), airflow-ul este o metodă modernă mult mai eficientă și mai rapidă. Datorită jetului de apă cu particule de bicarbonat de sodiu, pacientul nu va simți disconfort în momentul procedurii. Apa va fi eliminată din cavitatea bucală a pacientului cu ajutorul aspiratorului iar dantura va fi vizibil mai curată.

Ultimul pas, periajul profesional, are rolul de a completa metodele de igienă orală mai sus menționate, fiind realizat în profunzime prin intermediul unei periuțe speciale. Aceasta se utilizează pentru a ajunge în locurile mai puțin accesibile, dantura fiind curățată în mod complet.

Ce presupune periajul dentar profesional?

Ultima etapă a igienizării dentare este periajul profesional. Acesta se aseamănă într-o oarecare măsură cu periajul realizat de fiecare dintre noi acasă datorită formei aparatului utilizat de medicii stomatologi. Acesta se prezintă sub forma unei periuțe de dinți normale însă are corp metalic și un capăt cu fire mai dese și circulare comparativ cu periuțele pe care le folosim zi de zi în igienizarea dentară personală.

În vederea realizării periajului se utilizează o pastă de dinți specială, de granulație diferită. Medicul stomatolog va aplica pe întreaga suprafață a danturii pasta, inisitând asupra locurilor mai puțin accesibile. Pentru unii pacienți poate fi puțin incomod, însă doar pe moment. În urma finalizării acestei acțiuni, urmează netezirea și lustruirea spațiilor interdentare, realizată prin intermediul unor benzi foarte fin abrazive.

După terminarea periajului, pacientul va avea o dantură curată și împrospătată.

Doare igienizarea dentară?

Datorită naturii sale de procedură non-invazivă, igienizarea dentară nu presupune existența durerii, nici măcar într-o mica măsură. Este strict o procedură prin care medicul stomatolog utilizează aparate specializate pentru a elimina în totalitate placa bacteriană și tartrul depus pe dantură. În cazul în care pacientul se confruntă cu depuneri mari de tartru, gingia acestuia va sângera, lucru normal, din cauza faptului ca dintele s-a distanțat de gingie, iar locul a fost umplut de depunerile de tartru. Durerea va fi mica însă disconfortul în cazul dat va fi mai tare resimțit. Nu trebuie să va faceți griji însă deoarece lucrurile vor reveni la normal în 1-2 zile cel mult.

Igienizarea dentară trebuie privită ca un periaj mai complex care ajută la menținerea sănătății orale și la îmbunătățirea aspectului danturii. Chiar dacă nu este un procedeu de albire al dinților, prin airflow și periajul profesional, petele de pe suprafața dinților sunt eliminate, ceea ce înseamnă că dantura va reveni la culoarea ei naturală. 

Cât de des este recomandat igienizarea dentară?

În funcție de obiceiurile pe care fiecare le are, perioada la care ar trebui să se realizeze igienizarea dentară diferă. Indicat este ca toate persoanele să meargă în cabinetul stomatologic pentru o igienizare dentară de cel puțin 2 ori pe an, o dată la 6 luni. În cazul persoanelor care poartă aparat dentar sau diferite lucrări proteice, vizitele trebuie să fie mai dese, o dată la 4 luni, din cauza locurilor inacesibile, care necesită efort mai mare de curățare prin igienizarea dentară personală. Pentru fumători, vizitele la stomatolog pentru o astfel de procedură trebuie să fie și mai dese, o data la 3 luni, deoarece tigările cauzează îngălbenirea dinților, deteriorând astfel aspectul danturii.

Cât durează igienizarea?

Chiar dacă ai crede că vei îmbătrâni pe scaunul din cabinetul stomatologic, te informăm că igienizarea dentară completă, cu cei trei pași (detartraj, airflow și periaj profesional) nu durează mai mult de 1h- maxim 1h jumate, în funcție de complexitatea situației cu care medicul stomatolog se confruntă. Așadar nu-ți face griji, într-o singură ședință vei avea dinți mai curați și reîmprospătați, fără durere. 

Igienizarea dentară este un pas important către o dantură fără cusur. Dacă aceasta lipsește cu desăvârșire sau este realizată într-un mod incorect, pot apărea cariile locale, boala parodontală, afecțiuni care se soldează cu pierderea dinților, atrofia oaselor maxilare sau diferite complicații generale (boli cardio-vasculare, renale, respiratorii, etc). Dantura joacă un rol important nu doar în aspectul unei persoane ci și în sănătatea acesteia, motiv pentru care trebuie îngrijită în mod constant. În urma lecturării articolului ai descoperit ce prespune igienizarea dentară profesională, de ce să investești într-o asemenea procedură și care sunt beneficiile ei. Prevenția complicațiilor este mai ușoară decât tratarea acestora, deci data viitoare când crezi că o gumă de mestecat ar fi la fel de bună ca periajul dinților, mai gândește-te o data. 😊

Cele mai frumoase momente din viața noastră sunt însoțite de un zâmbet, așa că ce mai aștepți? Ne găsești de luni până vineri în intervalul 09:00 AM – 20:00 PM în clinica noastră de pe Str. Tătărași nr 50 Iași, gata să  te ajutăm să te bucuri de o dantură sănătoasă și cu aspect plăcut!

Contactează-ne la numărul de telefon 0771 322 543 sau completează formularul de aici și vino să ne cunoaștem!