Ce este o obturație dentară?
Oobturația (cunoscută popular drept “plombă dentară”) este o procedură stomatologică realizată de medicul dentist, cu scopul de a reface parțial sau total structura, morfologia uneia sau a mai multor fețe ale dintelui. Această procedură stomatologică este aplicată în diverse cazuri, de cele mai multe ori în locul în care a existat o carie dentară, care a avansat, ori în cazul unui accident soldat cu o fractură sau a unei pierderi de substanță datorită uzurii etc. .
Există diferite materiale din care acestea sunt făcute, iar medicul stomatolog este cel ce poate îndruma pacientul spre cea mai bună variantă în cazul fiecăruia, ținând cont de avantaje și dezavantaje, de proprietățile fiecărui material în parte, de factorii orali ce pot influența rezistența acestuia.
Tipuri de obturații dentare
La ora actuală se găsesc pe piață o gamă largă de produse ce prezintă indicații multiple și se adaptează atât exigențelor pacientului, cât și cerințelor medicului stomatolog. Printre cele mai des utilizate amintim:
Obturațiile de compozit
O obturație din material compozit este un aliaj/amestec din plastic și sticlă, ce vine într-o paletă largă de nuanțe, refăcând atât morfologia dintelui pe care se aplică, cât și funcția fizionomică, alegându-se nuanța asemănătoarea dintelui natural. Astfel, compozitul este cu succes folosit și pe dinții laterali, cât și pe cei frontali, refăcând dinții cariați, fracturați, cu modificări de culoare, cu dimensiuni sau forme inestetice. Obturația este făcută de către medicul stomatolog, pe loc, în cabinet, după ce în prealabil a fost îndepărtat tot țesutul afectat de caria dentară.
Obturațiile ceramice
Obturațiile ceramice se aplică în general atunci când leziunile cauzate de carii sunt de dimensiuni mai mari. Acestea asigură reabilitarea din punct de vedere estetic, având aceeași culoare și formă ca dintele natural, cât și funcțional. Pentru aplicarea unui astfel de plombe, sunt necesare două vizite la medicul stomatolog. Prima vizită presupune studierea dintelui afectat, îndepărtarea eventualelor leziuni carioase, ori plombe vechi. După această etapă, medicul stomatolog prelevează amprenta dentară pe care o va trimite spre laboratorul de tehnică dentară pentru prelucrare. În cea de-a doua vizită, medicul fixează încrustația făcută de tehnicianul dentar special pentru dintele afectat, folosind un adeziv puternic care o să îi asigure rezistență și durabilitate.
Procedura de obturație dentară
- Consultația inițială
În această etapă medicul stomatolog examinează toată cavitatea orală a pacientului, discutând ulterior opțiunile de reabilitare a eventualilor dinți afectați. Pacientului i se aduce la cunoștință atât cauza care a dus la deteriorarea dintelui, cât și cea mai bună și durabilă soluție pentru refacerea sa.
- Anestezia locală
Anestezia locală este aplicată de către medicul stomatolog pentru un tratament lipsit de durere în zona unde se va acționa. Pacientul este instruit despre ce o să simtă de la momentul aplicării anestezicului, până în momentul când acesta va acționa și desăvârși efectul.
- Eliminarea cariei
Fie că leziunea carioasă a avansat spre camera pulpară a dintelui, fie că este încă una superficială, în urma anesteziei intervenția va fi una lipsită de durere. Țesuturile cariate vor fi îndepărtate cu instrumente speciale, mai exact diferite freze de dimensiuni adaptate procesului carios, acționate la viteze convenționale. Medicul stomatolog va lăsa doar țesut sănătos, astfel încât caria nu va recidiva, iar forma cavității, locul viitoarei plombe, va fi astfel formată încât să fie retentivă pentru materialul ales.
- Aplicarea obturației (plombei)
Așadar, în funcție de tipul de material ales, acesta va fi aplicat după procedura indicată, fiind fixat și poziționat astfel încât să confere rezistență în timp și să refacă forma astfel încât să reabiliteze funcția masticatorie și estetică.
- Ajustarea și polizarea
După terminarea pașilor mai sus prezentați, medicul stomatolog ajustează obturația deja făcută. Se verifică înălțimea ei prin punctele de contact cu dinții de pe cealaltă arcadă și se redă luciul natural prin lustruirea cu instrumente speciale, ușor abrazive, din cauciuc și perii cu pastă specială.
Factori de decizie în alegerea materialului pentru obturație
- Estetica
Fiind disponibile materiale noi, ce tind spre perfecțiune când vine vorba de potrivirea nuanței cu cea a dintelui pe care se aplică, se sugerează ca măcar pentru dinții vizibili, ca cei din grupul frontal, cât și premolarii din grupul lateral, să se opteze pentru o plombă (obturație) dintr-un astfel de material. Acesta permite să redea atât nuanța potrivită, cât și transparența, cât mai apropiată de cea a smalțului natural.
- Durabilitatea
Sfătuindu-vă cu medicul stomatolog, în funcție de zona unde urmează a fi efectuată obturația, de mărimea acesteia, de riscul dumneavoastră carios, vă puteți asigura că materialul ales este cel mai potrivit din toate punctele de vedere, că va rezista în timp în ciuda forțelor masticatorii, a alimentelor consumate etc. .
- Costul
Discutați cu medicul dentist despre opțiunile care se încadrează în bugetul dumneavoastră. Lista de prețuri ale Maxident este aici.
- Întreținerea obturațiilor dentare
În funcție de materialul folosit, imediat după vizita la stomatolog, se va recomanda o anumită conduită care va prelungi aspectul și sănătatea obturației. În cazul materialelor compozite, câteva ore de la procedura stomatologică se recomandă a fi evitate bauturile/ alimentele colorate, precum sucurile, ceaiul, vinul roșu, morcovi, ardei etc. cât și obiceiuri precum tutunul, deoarece gudronul duce la pigmentarea dinților, cât și a obturațiilor în timp. Eventual, după ce anestezicul își finalizează efectul, se poate resimți o sensibilitate la nivelul dintelui. Până vă acomodați cu noua plombă, se evită băuturile sau alimentele foarte fierbinți sau foarte reci.
O igienă orală bună este esențială atât pentru protejarea obturațiilor, cât și pentru prevenirea apariției altor leziuni carioase noi, ori a petelor pigmentare. Este recomandat periajul de cel puțin două ori pe zi, cu folosirea mijloacelor adjuvante, precum ața dentară sau apa de gură. Pentru un plus de siguranță, te poți asigura că produsele folosite au în componență fluor.
Pe termen lung, putem avea grijă la aportul de alimente și băuturi pe care-l conține dieta noastră. Sunt de evitat zahărul și alimentele/ băuturile acide, care pot deteriora atât plombele, cât și dinții sănătoși.