Se știe că un zâmbet frumos și sănătos face mai multe decât să-i ofere cuiva un aspect îngrijit, și anume îi acordă motivul pentru care acesta poate avea încredere în el/ea. Totuși, există momente când deși ne respectăm rutina igienei orale, pot apărea anumiți „musafiri” nedoriți. Astfel de musafiri ar putea fi acele pete albe care acordă un aspect nenatural dinților și împiedică posesorul să zâmbească ca altădată.
Atât adulții, cât și copiii se pot confrunta cu o astfel de problemă, iar tratarea ei este necesară pentru ambele categorii de persoane. Igiena orală a copiilor este la fel de importantă ca și cea a adulților. Problemele dentare pot apărea indiferent de vărstă, așa că este important să-i încurajăm pe cei mici să acorde o atenție deosebită față de propriul zâmbet.
Cum ar trebui să procedați atunci când observați că au apărut astfel de pete pe dinții dumneavoastră sau pe cei ai copilului este un aspect pe care îl vom lua în vedere, desi nu toate petele albe dentare afectează sănătatea orală, a cel mai bine pentru copilul dumneavoastră este să vă prezentați la clinica Maxident Iași. De asemenea vă vom prezenta și cauzele care provoacă apariția acestora. Citiți în continuare și haideți să aflăm secretele din spatele acestor pete albe care apar pe dinți!
În acest articol discutăm despre:
ToggleCe sunt petele able?
Pentru început, acestea mai sunt cunoscute și sub denumirea de whitespots. În situația în care observați aceste pete albe, cu aspect de cretă pe canini sau pe incisivi, vă recomandăm să faceți o programare pentru un consult stomatologic. Cu ajutorul acestuia, medicul stomatolog poate să identifice posibilele cauze și să vă recomande tratamentul potrivit. De asemenea, acesta vă poate da sfaturi în ceea ce privește rutina de igienă dentară pe care o urmați sau chiar pentru alimentația dumneavoastră, astfel încât să vă bucurați de un zâmbet frumos și sănătos pe o perioadă cât mai îndelungată.
Cum am mai spus, în cazul în care ați observat astfel de pete pe dințișorii copilului dumneavoastră, cel mai bine este să mergeți cu acesta la o consultație timpurie la medicul stomatolog. Deși nu toate petele dentare albe afectează igiena orală, cel mai bine pentru sănătatea orală a copilului este prezentarea la un consult în cadrul unui cabinet stomatologic profesional. Însă, dacă acestea sunt ignorate și nu sunt tratate la timp, dimensiunea lor poate crește și aspectul poate deveni mai „calcaros” decât înainte și pot duce chiar la apariția cariilor.
Conform unui studiu conceput de Societatea de Stomatologie Estetică din România, un procentaj de 83% dintre copiii cu vârsta de până la 6 ani au carii. În perioada dintre 6 și 12 ani dinții permanenți încep să se dezvolte, așa că este extrem de important ca vizitele la cabinetul stomatologic să fie făcute periodic și rutina igienei dentare să fie respectată.
Un motiv pentru care petele albicioase apar pe smalț este dat de micșorarea nivelului de fluor. Acesta reprezintă un oligoelement care poate fi găsit atât în apă, cât și în unele alimente, ca de exemplu în pește, în anumite fructe și legume, în infuziile de ceai și chiar și în pastele de dinți. Cu ce ne ajută fluorul mai exact? Ei bine, acesta menține rezistența dentară, asigurând rezistența smalțului și prevenind distrucția dinților. În momentul în care avem un nivel potrivit de fluor, sistemul nostru imunitar devine mai puternic, iar dinții sunt mai pregătiți să înfrunte factorii externi.
Un prim semn al cariilor care poate fi observat este demineralizarea smalțului, acesta manifestându-se pe suprafața dentară, sub forma unor pete alb-cretoase. Această demineralizare nu atacă doar dinții permanenți, ci și pe cei temporari. De cele mai multe ori, demineralizarea dinților la copii este cauzată în urma unei igiene dentare precare, astfel formându-se o placă bacteriană pe smalț care acționează ca un strat extrem de acid asupra danturii.
Știați că smalțul este cel mai dur țesut din corpul uman, fiind chiar mai dur și decât oasele? Cum e posibil, v-ați putea întreba. Ei bine, acesta conține aproximativ 96% – 98% minerale, vorbim practic despre niște cristale de fosfat de calciu.
Cu alte cuvinte, demineralizarea este prima etapă a apariției cariilor, prin care smalțul pierde progresiv din mineralele sale și nu mai arată la fel de sănătos, devenind „moale” și îmbolnăvindu-se.
Cauzele demineralizării dinților
Întâlnim des copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani care prezintă demineralizări ale dinților, deși abia ce le-au apărut. Igiena orală precară poate fi cauza principală pentru care dinții de lapte se demineralizează într-un mod alert. Un alt motiv pentru care s-ar întâmpla asemeni este compoziția laptelui atât cel de tip formulă, cât și cel provenit de la mamă. Laptele împreună cu alte alimente care conțin cantități exagerate de zaharuri sunt extrem de dăunătoare smalțului copiilor. Acest tip de alimentație, însoțit de lipsa igienei sau executarea dezinteresată a rutinei dentare hrănesc bacteria Streptococus Mutans, cea care duce la apariția cariilor și elimină acizi care dizolvă mineralele despre care vorbeam anterior.
Așadar, aciditatea crescută încurajează șansele demineralizării dinților. Următoarele surse de acizi sunt responsabile pentru demineralizarea în timp a dinților:
- Acidul citric – Mai ales cel provenit din lămâie sau portocală;
- Aciditatea stomacală;
- Alimentele acide – Ca de exemplu consumul excesiv de oțet în salate;
- Dieta neechilibrată;
- Refluxul gastrointestinal.
De asemenea, o altă cauză a apariției petelor albe pe dinții copiilor, ar putea fi chiar statusul sarcinei pe care a purtat-o mama deoarece smalțul poate fi afectat de obiceiuri nocive practicate în timpul sarcinii, ca de exemplu: fumatul, consumul de alcool sau nerespectarea indicațiilor medicului în ceea ce privește administrarea pastilelor de vitamina D sau antibioticelor. Pentru această situație, întâlnim o altfel de afecțiune, care se tratează diferit, adică prin HSPM – sindromul hipomineralizării primului molar, pete alb cretoase combinate cu eroziuni galben maronii.
În ceea ce privește motivele pentru care și adulții se confruntă cu o astfel de problemă sunt:
- Alimentația – Consumul excesiv atât de alimente cu un conținut bogat în zahăr, cât și cu un pH acid;
- Refluxul gastroesofagian – Se mărește cantitatea de pH acid în cavitatea bucală;
- Demineralizarea – Cauzată de o igienă precară sau de utilizarea unor produse neadecvate, petele albe apar ca un semn de agresiune împotriva smalțului, determinat de către placa bacteriană;
- Fluoroza dentară – Vorbim despre un exces de fluor, care poate proveni de la o cantitate exagerată de fluor prezentă în apa potabilă, în suplimentele alimentare sau chiar ca urmare a înghițirii în mod repetat a pastei de dinți ce conține fluor.
Cum funcționează tehnica ICON?
Pentru început, ICON reprezintă un tratament revoluționar pe care îl aplicăm în cabinetul nostru stomatologic din Iași, Maxident. Cu ajutorul acestuia oferim pacienților noștri o experiență lipsită de durere și de stres și care promite o durabilitate mai avansată față de tehnicile precedente. De asemenea, elimină frica pacienților față de turbină, frezele devenind și ele inutile în procesul de înlăturare al petelor albe de pe dinți. In cadrul leziunilor combinate a petelor albe (whitespot) cu hipomineralizare este necesară combinarea tehnicii ICON cu umplere cu compozit.
De ce merită să optați pentru un tratament ICON în cadrul cabinetului stomatologic Maxident Iași?
- Acesta redă dintelui aspectul sănătos de altădată;
- Oprește avansarea cariilor aflate la stagii de început;
- Este nevoie doar de un simplu tratament administrat în cadrul unei singure consultații;
- Prelungește perioada de viață a dintelui cariat;
- Elimină orice urmă de durere;
- Scăpați de sentimentul de anxietate față de turbină și față de freze;
- Nu este nevoie de anestezie.
Poze înainte și după
Tarif eliminare pete albe de pe dinți
Tariful ICON este de 250 lei / ședință/ dinte. Însă pentru tariful actualizat, vă invităm să accesați pagina de prețuri.
Programare
În cazul în care locuiți în Iași și vă este necesară eliminarea petelor albe într-un cabinet stomatologic de încredere, al căror servicii și echipamente se prezintă a fi de înaltă calitate, vă așteptăm să ne contactați. Dacă doriți să obțineți mai multe detalii de la medicii noștri stomatologi despre această lucrare sau să realizați programarea telefonic, o puteți face la următorul număr de telefon: 0771 322 543.
De asemenea, ne puteți vizita direct în cadrul clinicii la locația: strada Tătărași nr. 50, din Iași, de luni până vineri, în acest program orar: 9:00 AM – 8:00 PM.