Proteze dentare la Maxident Iași

proteze dentare iasi

Protezele dentare sunt dispozitive medicale, formate din dinți artificiali, care au rolul de a înlocui dinții naturali pierduți din diverse cauze. Beneficiile protezelor dentare sunt numeroase. Printre cele mai frecvente cauze pentru care pacienții edentați parțial sau total se prezintă la cabinetul stomatologic cu dorința de protezare este articularea defectuoasă a cuvintelor. Protezarea îmbunătățește pronunția în vorbire, procesul masticației, cât și imaginea facială generală, contribuind ca factor psihologic în creșterea încrederii în sine.

Aceste lucrări protetice previn, de asemenea, atrofia timpurie a musculaturii faciale, păstrând tonusul muscular și poziția celor două oase maxilare în parametri normali și protejând dinții naturali păstrați pe arcadă (în cazul protezelor parțiale).

Acest tip de lucrări stomatologice sunt realizate în laboratoare speciale, de tehnică dentară, concepute atent și personalizate în funcție de cavitatea bucală și nevoile fiecărui pacient, astfel încât să fie confortabile și să corespundă funcțional și estetic arcadelor dentare.

Tipuri de proteze dentare

  1. Proteze dentare complete(totale)

Acestea mai sunt numite și ca a treia dentiție, deoarece ele imită perfect dantura permanentă. Ele pot fi proteze dentare totale, care înlocuiesc toți dinții, fie proteze dentare imediate, care sunt aplicate imediat după extracția dinților.

Aceste lucrări protetice sunt posibile datorită evoluției sporite din ultimul deceniu al sferei stomatologice.

Există așadar situații când pacientul rămâne fără dentiția naturală, precum, traumatisme, boli parodontale, infecții dentare extinse, iar singura soluție de tratament, cea mai rapidă și cu cele mai bune efecte, este reabilitarea prin proteză dentară imediată post-extracțional.

Lipsa totală a dinților are atât efecte fizionomice, fiziologice, ce se propagă și în alte sfere decât cea orală și nu în ultimul rând, psihologice. Dimensiunea etajului inferior al feței, de la bărbie la nas, este menținută de prezența dinților. În lipsa acestora, etajul inferior se prăbușește, șanțurile nazo-labiale se adâncesc, șanțul labio-mentonier devine mai pronunțat, buza inferioară capătă o direcție ușor căzută spre vestibulul bucal, mandibula tinde să proemine înafară, iar maxilarul superior să ia direcție înapoi. Toate aceste schimbări îmbătrânesc estetic faciesul, iar funcțional masticația nu mai poate fi efectuată în condiții optime.

În situția edentației totale, întregul aparat digestiv are de suferit. Pacientul selectează pentru dieta alimentară doar alimente lichide, moi, fiind eliminate cele crocante, dure, fibroase.

Se pierd pe această cale resursele nutritive conținute într-un aport alimentar normal, ori în cele mai multe cazuri alimentele sunt ingerate aproape întregi, din imposibilitatea formării bolului alimentar. Acest obicei obligă stomacul să depună un efort suplimentar, pentru care el nu este conceput, urmat de deteriorarea lui și a întregului complex digestiv.

  • Protezele dentare parțiale

 Acestea pot reprezenta o alternativă în tratamentul edentațiilor parțiale (lipsa unuia sau a mai multor dinți), în cazul în care, din diverse motive, nu se poate opta pentru executarea unor implanturi sau a unor punți dentare fixe.

Protezele dentare parțiale sunt alcătuite din dinți artificiali care sunt atașați la o bază din material acrilic de culoarea gingiei. Baza de culoarea gingiei împreună cu dinții artificiali formează șeile protezei, care de obicei sunt în număr de două și sunt susținute de o structură metalică care crește rezistența protezei și asigură stabilitatea acesteia în cavitatea bucală.

Acest tip de proteze pot fi îndepărtate din cavitatea bucală de către pacient; din acest motiv acest tip de lucrări dentare se mai numesc și mobilizabile. Puntea dentară este cimentată definitiv pe dinții stâlpi, cei cu rol în susținere și nu poate fi îndepărtată din cavitatea bucală.

Protezele Dentare la Maxident Iași

Făcând parte dintre cele mai complexe tratamente stomatologice, reabilitarea dentară prin protezare include mai multe etape, printre care amintim:

  1. Consultul inițial

Medicul dentist efectuează o evaluare detaliată a stării de sănătate orală a pacientului și-l informează pe acesta cu privire la situația existentă și la măsurile de tratament disponibile în funcție de nevoile și exigențele sale.

  • Măsurători și amprente

Se fac măsurători precise și se amprentează cavitatea bucală, ca ulterior să se realizeze o proteză dentară personalizată.

  • Fabricarea protezei

Proteza este fabricată cu dibăcie în laboratorul dentar, luându-se în considerare specificațiile individuale ale fiecărui pacient.

  • Ajustări și montaj

Această etapă îi revine doctorului stomatolog, care ajustează proteza pentru a se potrivi cu exactitate cavității bucale a pacientului, urmând ca ai apoi să fie fixată și montată.

Beneficiile protezelor dentare

După cum s-a precizat în rândurile de mai sus, protezele dentare oferă o serie de beneficii, printre care reamintim:

  1. Reabilitarea funcționalității: Pacienții pot profita de funcțiile odată pierdute cu pierderea dinților naturali, mai exact a vorbi eficient și a mesteca normal, indiferent de numărul dinților pierduți.
  2. Îmbunătățirea esteticii: Protezele dentare pot restabili un zâmbet frumos și sănătos, reproducând fidel pe cel al dinților naturali, mențin musculatura și mucoasele din jur în condiții normale.
  3. Încrederea în sine: Odată cu protezarea dentară, pacientul recâștigă încrederea în zâmbetul lor și în aspectul lor general.

Întreținerea protezelor dentare

  1. Curățirea zilnică

Protezele dentare sunt lucrări dentare care acumulează o cantitate crescută de placă bacteriană, atât pe ele, cât și sub ele și la nivelul sistemelor de ancorare în cazul protezelor parțiale. În consecință, riscul apariției cariilor la nivelul dinților rămași, ori a afecțiunilor gingivale și parodontale este crescut. Astfel, ca măsuri, se impune o igienă excelentă la nivelul dinților și a protezei, cu periuțe și paste de dinți speciale.

  • Igiena orală regulată

În cazul protezelor parțiale, se menține o igienă regulată și serioasă și a dinților naturali păstrați, cu spălări de cel puțin două ori pe dinți cu periuța și pastă de dinți, clătiri orale cu apă de gură și la fel de important, se acordă o atenție sporită tipului de alimente incluse în dieta alimentară, pentru a nu induce riscul apariției cariilor dentare.

  • Vizite la dentist

Protezele dentare vor necesita verificări și eventual mici ajustări, ocazional. De aceea trebuie luată în calcul programarea regulată la medicul dentist.

Cât costă o proteză dentară?

Costurile protezelor dentare pot fi estimate corect după o consultație la medicul specialist implantolog, care va alege proteza dentară potrivit pentru situația dumneavoastră clinică. Pentru o listă cu prețurile generale pentru o proteză dentară în Iași accesează lista cu prețuri ale Maxident.

Protezele dentare reprezintă o soluție eficientă și accesibilă pentru a înlocui dinții lipsă sau puternic deteriorați. Cu o abordare profesională din partea echipei Maxident Iași și o igienă orală ireproșabilă, puteți recâștiga funcționalitatea orală și un zâmbet frumos și sănătos. Recâștigarea încrederii în sine, print-un zâmbet larg, stă la o programare distanță la Clinica Maxident Iași- Str. Tătărași nr. 50, cu program de luni până vineri, între 9:00-20:00, la 0771 322 543