Importanța sigilărilor și fluorizării dinților copiilor

sigilarea dintilor la copii iasi

Aparate dentare MOBILE DECONTATE

În luna iulie 2023, oferim aparate dentare mobile decontate de CAS Iași pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani în LIMITA fondurilor Disponibile.
Ofertă limitată

Bomboanele, acadelele, jeleurile și alte astfel de derivate fac parte din categoria dulciurilor care aduc bucurie copiilor, dar care le afectează sănătatea dinților. Copilașii, în special cei cu vârsta până în 6 ani nu acordă o atenție ridicată igienei orale din simplul fapt că nu dețin cunoștințele necesare pentru a se asigura de acest lucru. De aceea, sarcina îngrijirii danturii copilului revine părinților acestuia.

Este recomandată vizita cu copilul la stomatolog înainte de apariția cariilor, acestea putând provoca durere în unele cazuri. De ce? Pentru că, în loc să privească cabinetul ca un loc în care se previn problemele care ar putea apărea și le tratează pe cele deja existente, copilul va asocia mereu locul respectiv cu durerea și va fi mai ușor să se instaleze frica de dentist, lucru care nu este benefic pentru el.

Părinții sunt responsabili de asigurarea igienei orale ale copilului. Aceștia trebuie să-l învețe pe micuț cum să-și îngrijească dantura.Încă de la apariția primului set de dinți – dinții de lapte – părintele poate merge cu copilul în cabinetul stomatologic ori de câte ori consideră necesar. După vârsta de 7 ani, odată cu apariția primilor molari permanenți, este indicat ca cel puțin odată la 6 luni, maxim 1 an, copilul să fie adus la dentist.

Despre sigilarea dentară

Sigilarea dentară reprezintă o procedură noninvazivă de precauție care se realizează de obicei la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 – 16 ani.

Dantura diferă de la o persoană la alta. La vârsta de 6 ani apar primii molari, aceștia putând să aibă diverse semne distinctive: fie șanțuri mai mari sau mai mici, fosete, toate elementele având rolul de a asigura o mai bună masticație a alimentelor consumate de persoana în cauză.

Sigilarea are rolul de a umple aceste goluri, de a le aduce la o formă uniformă dar care să nu depășească mărimea dintelui. Procedura se realizează în urma unui periaj profesional realizat în amănunt, pentru a se asigura igiena totală atât a locului care urmează a fi sigilat, cât și a întregii cavități bucale.

Care este scopul sigilărilor? Simplu. De cele mai multe ori, oricât de bine ar peria sau supraveghea părintele rutina copilului de îngrijire a dinților dimineața și seara, aceasta nu va fi niciodată realizat 100% corect în profunzime. Acest lucru se datorează și periilor de dinți care au firele mai groase decât canalele care există pe suprafața molarilor. Cu ajutorul sigilărilor, acele canale sunt acoperite și nimic nu poate pătrunde în interiorul lor, deci locul va rămâne curat.

Despre flulorizarea dentară

Fluorul este un mineral natural care poate fi găsit în majoritatea surselor de apă, beneficiile acestuia fiind descoperite în secolul XX. Conform unor studii realizate, prezența fluorului în sistemele publice de apă a ajutat la prevenția cariilor dentare cu cel puțin 25% în cazul copiilor și adulților.

Fluorul întărește smalțul dentar și îl face mai rezistent la carii. El este absorbit în smalț, în special în perioada de formare și creștere a dinților, ajutând la scăderea cantității de acizi produși de bacteriile din cavitatea bucală.

Fluorizarea se poate realiza acasă sau la cabinet. Recomadată este cea realizată în prezența unui specialist deoarece, pentru ca fluorizarea să aibă un efect cât mai vizibil este necesar realizarea unui periaj profesional pentru îndepărtarea tuturor resturilor alimentare, iar mai apoi fie se va aplica produsul (lac, gel, varnish) cu ajutorul unor gutiere, fie prin pensulare.

Importanța sigilărilor și fluorizării în dentiția temporară și permanentă (avantaje)

Sigilarea dinților este benefică nu doar în perioada copilăriei dar și ulterior deoarece scade cu mult șansele apariției cariilor. Procedura este una temporară și necesită reînnoire, dar pentru o perioadă de aproximativ 1 an șanțurile și fosetele molarilor și premolarilor vor fi acoperite 100%.

Vizitele periodice la dentist nu trebuie ignorate pentru că astfel medicul stomatolog poate observa starea sigilării și situația celoralți dinți.

Prin sigilare se aplică un strat suplimentar de protecție, o substanță sigilantă care conține particule de fluor. Este o metodă intens recomandată părinților pentru copii lor, deoarece reduce șansele apariției cariilor, este un tratament simplu care nu produce durere și poate stopa dezvoltarea unei carii incipiente.

Etapele sigilării dinților

Prevenția cu ajutorul sigilării vizează doar molarii și premolarii. Restul dinților trebuie îngrijiți cu rigurozitate deoarece ei rămân în continuare vulnerabili la apariția cariilor.

Înainte de a lua decizia realizării sigilării unui dinte, sau a mai multora, medicul stomatolog trebuie să consulte dantura pacientului și să decidă unde poate interveni. În urma controlului, dentistul se va ghida după următoarele etape în vederea sigilării unui molar:

  • Periaj profesional cu insistare asupra dinților care urmează a fi supuși procedurii;
  • Izolarea dinților de saliva;
  • Aplicarea unei soluții incolore care are rolul de a proteja măselele împotriva cariilor;
  • Punerea pe molarii aleși a materialului de etanșare pentru șanțutile și fosetele de pe dinte (acesta este realizat dintr-o rășină specială);
  • Utilizarea unei lampe de fotopolimerizare pentru întărirea rășinii.

Tratamentul durează doar câteva minute per dinte, este rapid și toți molarii și premolarii vizați pentru realizarea procedurii vor fi rezolvați în cadrul unei sigure ședințe.

Mai e necesar spălatul pe dinți ulterior sigilării?

Da. Prin sigilare se adaugă un strat suplimentar de protecție molarilor și premolarilor dar periajul zilnic (dimineața și seara), utilizarea aței dentare și a apei de gură sunt esențiale pentru păstrarea sănătății dinților și a igienei orale. Procedura de sigilare nu este un substitut al tuturor acțiunilor menționate anterior. Este doar o asigurare împotriva apariției cariilor și a altor complicații.

Prețul unei sigilări dentare

La Maxident Iași punem pe primul loc pacientul și ne asigurăm că sunt îndeplinite condițiile necesare desfășurării activităților într-un mod steril și corect. Suntem atenți la nevoile clienților noștri și ne străduim constant să oferim servicii cât mai apropiate de așteptările lor. Prețul unei sigilări ai dinților la copii variază între 100 – 130 de lei. O investiție deloc costisitoare comparativ cu avantajele pe care i le aduce danturii copilului tău.

Accesează acest link vezi lista tuturor prețurilor pentru serviciile puse la dispoziția ta!

Programează o consultație

Cele mai frumoase momente din viața noastră sunt însoțite de un zâmbet, așa că ce mai aștepți? Ne găsești de luni până vineri în intervalul 09:00 AM – 08:00 PM în clinica noastră de pe Str. Tătărași nr 50, Iași, gata să  te ajutăm să-I asiguri copilului tău o sănătate orală fără cusur!

Contactează-ne la numărul de telefon 0771 322 543 sau completează formularul de aici și vino să ne cunoaștem!