Operația de sinus lift în cadrul cabinetului stomatologic Maxident Iași

sinus lift iasi

Ce este sinus lift-ul?

Cunoscută și ca „ridicarea membranei sinusale”, sinus lift-ul este o operație chirurgicală recomandată pacienților care au unul sau mai mulți dinți laterali superiori lipsă. Această procedură are drept scop creșterea volumului osului atrofiat în spațiul măselelor, pentru a avea suficientă grosime în momentul inserării implantului dentar. În momentul construcției osului, se ridică membrana sinusală printr-o deschidere în maxilar de dimensiuni reduse, ca mai apoi să fie plasat materialul suplimentar.

Putem spune că această procedură păcălește biologia. De ce? Ei bine, membrana sinusală deține o proprietate extraordinară, și anume este osteo-inductivă, adică presupune o informație genetică. Prin aceasta, membrana „înțelege” că trebuie să formeze os, dacă este ridicată. Practic, prin simplul fapt că ridicăm membrana și creăm suficient spațiu, noi îi transmitem un semnal biologic prin care îi spunem să creeze os. Este un proces de lungă durată deoarece aceasta trebuie să producă vase noi de sânge, să înceapă procesul de mineralizare și să determine apariția osului mult dorit. Mai exact, vorbim despre o perioadă de circa 7 luni.

Înainte de a începe, propriu-zis, operația de sinus lift, se colectează sânge de la pacient, după care acesta este centrifugat cu parametrii specifici pentru a obține o plasmă bogată în trombocite. Astfel, se va putea realiza o încurajare a creșterii propriilor oase ale pacientului, prevenindu-se riscul incompatibilității și declanșarea reacțiilor alergice. Această metodă se numește PRP, acronim pentru „Platelet-Rich Plasma”.

Un implant lipsit de ridicarea sinusală necesită o distanță dintre os și sinusul maxilar de 10 mm. În situația în care nu se îndeplinește această condiție, sinus lift-ul poate fi de două feluri: intern sau extern, ultimul menționat fiind, la rândul său, divizat în două tipuri.

Cel intern este atunci când avem o înălțime cuprinsă între 8 și 10 mm. Această procedură este una mai gentilă pentru că atât ridicarea podelei sinusale, cât și plasarea materialului suplimentar se produc direct prin canalul conceput pentru instalarea implantului. De asemenea, și perioada de vindecare este una mai facilă.

Cât despre cel extern, vorbim despre o înălțime cuprinsă între 4 și 7 mm, fiind și cea mai întâlnită procedură în ziua de azi. Spre deosebire de cel intern, este necesară crearea accesului la sinusul maxilar prin intermediul părții laterale a obrazului. Astfel, medicul stomatolog exfoliază membrana mucoasă a sinusului și ridică un material substitutiv osos spre spațiul creat. Ca urmare, acest material este absorbit și devine os propriu. Într-o astfel de situație, vorbim despre o aplicare concomitentă a implanturilor.

Cum am menționat anterior, cel extern mai poate fi divizat și în altă categorie, și anume când distanța dintre os și sinusul maxilar este de 3 – 4 mm. În cazul de față, avem o procedură lipsită de aplicarea implanturilor, acestea fiind inserate mai târziu, mai exact după 6 – 12 luni. La un interval de circa 4 luni, sunt atașate și coroanele pe implanturi. Medicul nostru specialist in Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala din cadrul cabinetului Maxident Iași, vă recomandă urmarea tratamentului pe o perioadă mai îndelungată, adică de un an.

Cât costă operația de sinus lift la clinica stomatologică Maxident Iași?

Obiectivul nostru este de a face o schimbare pozitivă în viața pacienților noștri, oferindu-le îngrijire dentară de cea mai înaltă calitate și accesibilă din punct de vedere financiar. Datorită partenerilor noștri,  aveți posibilitatea de a plăti serviciile solicitate în rate, fără obligația plății unui avans sau dobânzi. În cadrul cabinetului stomatologic Maxident din Iași, prețul procedurii de sinus lift poate varia între 700 și 1000 EUR. Pentru a consulta întreaga listă de prețuri sau pentru a vă familiariza cu procedurile pe care le oferim, vă punem la dispoziție următorul link: https://maxident.ro/preturi/ .

Cauzele deficitului de os

Deficiența osoasă este cauzată din două motive:

  1. Anatomia individuală. În mod natural, rădăcinile dinților laterali ai maxilarului superior situate în sinusurile maxilare. Practic, în momentul în care acești dinți sunt îndepărtați, nu se mai dispune de suficient țesut osos pentru a insera implantul.
  2. Atrofia osoasă în spațiul dinților extrași. Aici putem vorbi despre mai mulți factori care declanșează această cauză, precum:
  3. Dinții au suferit traumatisme;
  4. Un stadiu avansat de boală parodontală, aceasta determinând o reducere a masei osoase din cadrul sinusului maxilar;
  5. Întâmpinăm un chist sau un granulom al rădăcinii dintelui.

Când este necesară procedura de sinus lift?

Operația de sinus lift este valabilă persoanelor care și-au pierdut unul sau mai mulți dinți laterali superiori. Practic, un cilindru de titan este introdus în osul maxilarului pacientului, cu scopul de a se comporta ca o rădăcină artificială a dintelui. După circa 7 luni, perioadă în care implantul de os s-a acomodat, medicul chirurg poate aplica coroana finală pe implant cu ajutorul unui bont protetic.

De cele mai multe ori, pacienții află accidental dacă au probleme cu sinusul maxilar. Astfel, medicul poate atenționa pacientul că membrana mucoasă a sinusului maxilar este îngroșată chiar în timpul unui control de rutină, după ce a fost realizată o ortopantomogramă cu privire la altă problemă dentară.

Îngroșarea acesteia poate fi produsă din mai multe motive și nu toate implică respectarea unui tratament medicamentos. Există cazuri în care pacienții solicită radiografii într-un moment în care suferă de o răceală banală. Chiar și aceasta poate stârni îngroșarea mucoasei sinusului maxilar. Recomandăm ca pacienții să repete radiografia după ce se însănătoșesc complet.

Sinus lift contraindicații

Sinus lift-ul este o operație chirurgicală, așa că, nu este recomandat persoanelor care dispun de:

  • Insuficiență cardiacă;
  • Boli oncologice;
  • Boli cronice agravante;
  • Probleme cu coagularea sângelui.

Cât despre contraindicațiile specifice acestei operații, facem referire la persoanele care suferă de:

  • Sinuzită;
  • Polipi;
  • Sinusuri maxilare mult prea apropiate;
  • Rinită cronică sau alergică.

Materiale folosite la procedura de sinus lift la Maxident Iași

Drept materiale necesare operației avem următoarele:

  • Os propriu recoltat de la pacient. Acesta are un potențial maxim regenerativ și o compatibilitate garantată de 100%. Un dezavantaj al acestei metode este că trebuie extras din altă parte a corpului, de cele mai multe ori, obținându-se din zona bărbiei sau din colțul maxilarului inferior. În adaos, această intervenție vine însoțită de o altă procedură, care are drept rol obținerea propriului țesut osos;
  • Os uman de bancă. Acest material se folosește deoarece are o integrare excelentă și asigură necesitatea unei singure intervenții chirurgicale;
  • Os de origine animală. Acesta garantează o integrare eficientă. Materialul propriu-zis se prezintă sub formă de bucăți de oase sau de fragmente, fiind ori de origine ovină, ori de bovină;
  • Material artificial. Acesta este o alternativă bună deoarece vorbim despre o creștere rapidă a volumului osului și de o rată de supraviețuire bună.

Recuperarea după procedura de sinus lift

Recuperarea după o astfel de procedură este una destul de lentă, dar care aduce rezultatele dorite. Înainte de a apela la o astfel de operație, noi, echipa Maxident Iași, dorim să vă aducem la cunoștință efectele de după operație pe care le veți resimți. Este posibil să vă învinețiți ușor în zona respectivă și să întâmpinați o sângerare nazală redusă. De asemenea, zona tratată poate deveni tare pentru aproximativ o lună. Nu trebuie să vă alarmeze aceste efecte pentru că este normal să le aveți.

În cazul în care sunteți fumător, este extrem de important să nu fumați deloc timp de cel puțin 48 de ore de la finalizarea procedurii. În caz contrar, pot apărea complicații. După ce au trecut aceste două zile, vă recomandăm să reduceți numărul de țigări la circa 2 sau 3 pe zi pentru următoarele trei săptămâni.

Cât despre tratament, urmați indicațiile medicului nostru dentist. În situația în care vă simțiți mai bine, acest lucru nu înseamnă că vă puteți opri din a urma tratamentul. Nu uitați, recuperarea de după operația de sinus lift este extrem de importantă! Aplicarea implantului dentar implică o investiție mare pe termen lung. De aceea, durata lui de viață este determinată de modul în care aveți grijă de el.

Întrebări frecvente:

Operația de sinus lift este dureroasă?

Zona pe care se lucrează este anesteziată local, eliminându-se orice sensibilitate față de durere, așa că, pe parcursul operației, veți simți doar cum medicul chirurg lucrează, ceea ce este normal.

Mă voi umfla după sinus lift?

Este de așteptat ca zona tratată să se umfle, din moment ce sinusurile se ridică. Nu trebuie să vă îngrijorați. Pentru primele 48 de ore, vă recomandăm să aplicați o compresă rece pe obrazul unde a avut loc intervenția.

Cât timp durează procesul de vindecare după sinus lift?

În funcție de volumul intervenției, timpul de vindecare poate varia între 7 și 10 zile. Mai apoi, medicul stomatolog îndepărtează suturile, iar această perioadă ia sfârșit.

Cât timp durează operația de sinus lift?

Acest tip de operație durează între 90 – 120 de minute.

Pentru a beneficia de procedura chirurgicală de sinus lift în Iași, în cadrul cabinetului nostru, vă puteți programa direct și rapid, accesând pagina de contact. De asemenea, dacă doriți să obțineți mai multe detalii de la medicii noștri stomatologi despre operația de sinus lift sau să realizați programarea telefonic, o puteți face la următorul număr de telefon: 0771 322 543.

Ne puteți vizita în cadrul clinicii la locația: strada Tătărași nr. 50, din Iași, de luni până vineri, în acest program orar: 9:00 AM – 8:00 PM.