Importanța primei vizite cu copilul la stomatolog

Aparate dentare MOBILE DECONTATE

În luna Ianuarie 2024, oferim aparate dentare mobile decontate de CAS Iași pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani în LIMITA fondurilor Disponibile.
Ofertă limitată

Despre igiena orală la copii.

Igiena orală a copiilor este la fel de importantă ca și cea a adulților. De aceea, sunt recomandate vizitele la cabinetul stomatologic încă de la vârste fragede, fiind ulterior repetate periodic. Pentru a evita o posibilă anxietate în momentul vizitelor la stomatolog, este necesar ca primele vizite să fie cât se poate de plăcute. Acest lucru necesită eforturi atât din partea părinților, cât și a medicului stomatolog pentru a-i crea un ambient cât mai liniștitor și care să-i înspire încredere celui mic.

Pe vremuri, mersul la dentist era considerat un chin din cauza durerilor suferite de pacienți. Acest lucru era determinat de tehnologia insuficient de performantă încât să apere pacientul de durerile ce aveau să se simtă ulterior. În ziua de astăzi, aceste dureri ne sunt străine deoarece medicii stomatologi profită de evoluția tehnologiei și acordă un interes special modului în care își tratează pacienții, asigurându-le o experiență cât mai comodă.

De asemenea, știm că, de-a lungul timpului, au apărut diverse mituri legate de stomatologie, așa că dorim să dezbatem 3 mituri împreună și să vă explicăm de ce ele nu sunt adevărate.

  • Pasta de dinți pentru copii conține fluor, ceea ce afectează starea dinților copiilor. – MIT

Este adevărat că acest tip de pastă de dinți conține fluor, dar ea nu afectează în niciun fel starea dinților. De ce? Pentru că fluorul se regăsește în cantități foarte mici în compoziție. Pasta de dinți pentru copiii sub 3 ani nu conține fluor pentru că aceștia înghit în momentul în care se spală pe dinți. Din moment ce micuții înaintează în vârstă, cantitatea de fluor din pasta lor de dinți crește.

  • Nu este necesar să-ți duci copilul la stomatolog înainte ca dinții permanenți să-i apară. – MIT

Dinții de lapte sunt asemănători cu cei definitivi pentru că au aceeași structură, inclusiv nerv. Așadar, o carie netratată și ignorată va ajunge să afecteze nervul dintelui de lapte și să provoace o durere similară, dacă nu identică cu cea resimțită de adulți în asemenea situații. Acest fapt duce la apariția unui abces și probleme pe viitor ale dinților permanenți.

  • Dacă dinții cresc mai repede, atunci aceștia se vor caria mai devreme. – MIT

Dinții se cariază din multe motive, dar nu pentru că ar crește mai repede. Câteva motive sunt:

  • Prezența unei igiene dentare precare sau chiar inexistența unei rutini dentare;
  • Ignorarea controalelor periodice la cabinetul stomatologic;
  • Prezența unei alimentații nepotrivite: consum exagerat de dulciuri sau al altor tipuri de carbohidrați și absența fructelor, legumelor din consumul zilnic;
  • Defecte de formare a structurii dinților care apar în urma erupțiilor acestora pe arcadă;
  • Prezența unor boli sistemice care ar afecta dinții într-un mod sau altul.

Importanța primei vizite cu copilul la stomatolog

Aceasta reprezintă primul contact dintre medicul stomatolog și copilul dumneavoastră, pe care cel mic îl consideră un strain până în momentul în care devine confortabil. Această vizită este un prilej care poate da naștere unei relații frumoase dintre cei doi. De asemenea, putem vorbi și despre o motivare în adoptarea unui comportament sănătos cu privire la păstrarea unei igiene orale optime chiar și ca viitor adolescent – adult.

Când este bine să facem primul control stomatologic la copii?

Deși poate părea prea devreme, prima vizită la dentist a copilului ar trebui să aibă loc în primele 6 luni de la apariția primilor dințișori. Aceasta se poate realiza chiar și în jurul vârstei de un an. Poate te întrebi de ce este necesar mersul la dentist de la o vârstă atât de fragedă. Ei bine, acesta este momentul în care copiii încep să consume alimente solide, care pot duce la apariția cariilor. O altă problemă frecventă în rândul copiilor, care poate fi depistată în primă vizită este demineralizarea dinților.

Potrivit unui studiu realizat de Societatea de Stomatologie Estetică din România este demonstrat faptul că un procentaj de 83% dintre copiii cu vârsta de 6 ani au carii. Perioada dintre 6 și 12 ani este momentul în care încep să se dezvolte dinții permanenți, așa că este extrem de important ca părinții să nu sară peste niciun consult stomatologic.

La prima consultație din cadrul clinicii stomatologice Maxident din Iași, medicul examinează dinții de lapte, gingiile și maxilarul. Pe lângă carii, acesta poate identifica eventuale probleme în ceea ce privește alinierea și spațierea dinților și o mușcătură dentară incorectă. Cu cât sunt descoperite mai devreme, ele pot fi tratate mai ușor și mai rapid. De asemenea, stomatologul vă poate oferi informații legate de cariile dentare de biberon, practicile de hrănire a celui mic, modalități de păstrare a unei igiene orale optime, folosirea suzetei, dar și despre obiceiul de supt degetele. Cariile de biberon apar din cauza alimentației continue cu lichide bogate în zahăr, inclusiv laptele și formulele de lapte.

Pentru ca prima vizită a copilului la cabinetul stomatologic Maxident din Iași să decurgă fără probleme, îți recomandăm, drag părinte, să programezi consultația dimineața deoarece copiii sunt mai odihniți și mai receptivi în acest moment al zilei. De asemenea, folosirea unui sistem de purtare al bebelușului pe durata examinării poate reprezenta un mare ajutor în a menține calmul celui mic.

Când se fac vizitele periodice la dentist?

Pentru ca orice tip de problemă să fie depistată din timp, recomandăm vizitele periodice o dată la fiecare 6 luni. Dacă problemele dentare sunt ignorate sau nu sunt tratate la timp, atunci cariile dinților celor mici vor evolua destul de rapid și vor duce la probleme mai grave pe viitor în dentiția definitivă.

De ce să apelezi la serviciile Maxident Iași pentru stomatologie pediatrică?

Dacă ești în căutare după un cabinet stomatologic în Iași care să-i acorde copilului tău un mediu relaxant și atent la nevoile lui, atunci te așteptăm la Maxident Iași. Știm că prima impresie este unul dintre cei mai importanți factori atunci când ne întâlnim cu cei mici. De aceea, puteți fi sigur, ca și părinte, că micuțul dumneavoastră este pe mâini bune și că va beneficia atât de blândețea și grija echipei noastre, cât și de pregătirea profesională a acesteia și de echipamentele de ultimă generație utilizate.

În situația în care copilul dumneavoastră are până în 18 ani, atunci acesta poate beneficia de decontări ale serviciilor noastre prin intermediul fondurilor din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aceste servicii fac referire la: consultații, igienizări dentare pentru copii, sigilări dentare, tratamente pentru cariile simple, drenaj endodontic, aparate mobile pentru copii.

Obiectivul nostru este de a avea un impact pozitiv în viața copiilor, tinerilor, respectiv a adulților, oferindu-le îngrijire dentară de cea mai înaltă calitate și accesibile din punct de vedere financiar. Datorită partenerilor noștri, TBI Pay, aveți posibilitatea de a plăti serviciile solicitate în rate, fără obligația plății unui avans sau dobânzi. Pentru a consulta lista prețurilor cabinetului nostru stomatologic din Iași, aruncați o privire peste următorul link Prețuri Stomatologie.

Pentru a beneficia de serviciile noastre, vă puteți programa, accesând pagina de contact. Ne puteți vizita în cadrul clinicii, la locația: strada Tătărași nr. 50, din Iași, de luni până vineri, în acest program: 9:00 AM – 8:00 PM. De asemenea, puteți realiza programarea telefonic la numărul 0771 322 543.