Tratament endodontic la microscop la Maxident Iași

Tratament endodontic la microscop în Iași

Tratamentul endodontic se mai numește și „tratament de canal” sau „scoaterea nervului”. Această procedură este una dintre cele mai solicitate proceduri medicale dentare în rândul clinicilor stomatologice, tratând „interiorul dintelui”, alcătuit din: camera pulpară, sistemul de canale și nervi. Scopul ei este de a salva și prelungi viața unui dinte problematic care, în absența unei astfel de proceduri, ar fi suferit o extracție.

La Clinica Stomatologică Maxident din Iași, cartierul Tătărași, intervențiile endodontice sunt realizate exclusiv cu ajutorul microscopului endodontic de către o echipă de angajați profesioniști, plini de compasiune și dedicați. La noi, puteți beneficia de materiale superioare și de aparatură ultramodernă, aceasta excelând în tratarea problemelor dentare ale pacienților noștri. Datorită faptului că această procedură se bazează pe utilizarea unui microscop dentar endodontic, este garantată eficiența monitorizării continue a întregului proces stomatologic de către medicul specialist. Astfel, se asigură o iluminare optimă și o vizibilitate în profunzime. Este garantată  facilitarea obținerii mai multor informații în comparație cu realizarea acestui tratament cu ochiul liber sau prin intermediul lupelor dentare. Ca de exemplu, culorile sunt foarte bine evidențiate, arătând că un dinte nu este doar alb, ci prezintă mai multe nuanțe: de gri, alb, alb opac sau gălbui. Fiecare culoare poate fi asociată cu un simptom, respectiv cu o cauză.

Beneficii – Tratament endodontic la microscop

  • Detectarea eventualelor complicații – Microscopul stomatologic previne apariția fisurilor sau a fracturilor care pot provoca dureri dentare sau inflamații;
  • Tratarea corectă a tuturor canalelor – Din păcate se întâmpla des în cazul tratamentelor endodontice clasice să se omită din greșeală un canal. Riscul acestei greșeli se minimizează în cadrul clinicii stomatologice Maxident, deoarece în timpul intervenției se acordă un interes desăvârșit siguranței pacienților săi, punându-le la dispoziție materiale de calitate superioară, la standarde europene, într-un ambient plăcut;
  • Accesibilitate favorabilă – Zonele greu accesibile vizual sunt observate și analizate cu ușurință cu ajutorul microscopului endodontic, ceea ce face ca operația chirurgicală să se desfășoare fără surprize neplăcute;
  • Precizie perfecționată asupra operațiunilor chirurgicale;
  • Maximizarea investiției financiare și a timpului de tratament – În cazul în care procedura nu a fost realizată corect din diverse motive, este necesară repetarea tratamentului endodontic. De cele mai multe ori, acesta vine cu o creștere a costurilor în comparație cu cele inițiale. Acest lucru poate fi evitat dacă optați să mergeți la o clinică stomatologică de încredere, ce oferă un tratament endodontic executat cu ajutorul microscopului.

Cauzele apariției infecțiilor pulpei dentare și a nervilor sunt următoarele:

  • Existența unor carii dentare profunde sau extinse considerabil;
  • Leziuni la nivelul dinților;
  • Afecțiuni parodontale.

Este important de știut că bacteriile care trec de fisurile dintelui pot ruina progresiv pulpa dentară, determinând declanșarea infecțiilor, ceea ce generează destabilizarea dintelui problematic, iar în final, pacientul poate fi nevoit să renunțe definitiv la acel dinte.

Aceste carii netratate pot determina extinderea inflamației sau a necrozei pulpei dentare la nivelul dinților vecini, ceea ce va crea nenumărate probleme la nivelul cavității bucale.

Ce presupune tratamentul endodontic (obturația de canal)?

  • Îndepărtarea completă a infecției din canal;
  • Salvarea zonei dentare asupra căreia s-a intervenit chirurgical;
  • Aplicarea unei măsuri protectoare sub forma unei coroane dentare Emax sau din Zirconiu asupra dintelui afectat.
Pacientul poate vedea tratamentul LIVE, explicându-i-se fiecare etapa din timpul acestuia de către personalul Maxident

Semne că ați putea suferi de o infecție pulpară

Dacă identificați următoarele simptome, este foarte probabil ca dumneavoastră să suferiți de o infecție pulpară:

  • Prezența unei dureri spontane și pulsatile. Este posibil ca acest disconfort să se extindă și la nivelul zonelor dentare învecinate;
  • Dintele problematic tinde să se decoloreze sau, într-un caz avansat, să se înnegrească;
  • Declanșarea unei umflături în jurul dintelui;
  • Puteți simți ca aveți ganglionii umflați în jurul gâtului și al capului;
  • Suferiți de sensibilitate atât în momentele în care mușcați sau mestecați, cât și la temperaturi scăzute și ridicate;
  • Vezicule albe persistente sau recurente pe gingii, asemănătoare unor coșuri;
  • Dacă în trecut v-ați tratat anumiți dinți, aceștia vă pot produce disconfort acum.

Cum este realizat tratamentul endodontic cu microscopul endodontic?

Obturația de canal mai este cunoscută drept și „obturație radiculară” și reprezintă ultimul pas în tratamentul endodontic. Ca și restul procedurilor stomatologice, realizarea acesteia trebuie să fie realizată într-un mediu sigur, lipsit de bacterii, ce ar putea înrăutăți starea dintelui, sau chiar a pacientului. Pentru ca dintele să fie protejat de acei „oaspeți nepoftiți”, este necesară izolarea lui cu ajutorul unui câmp de lucru.

Pentru a înțelege mai bine întregul tratament în sine, aveți explicați pașii procedurii într-o modalitate cât mai atractivă.

Fiecare dinte are în interiorul său o cameră numită cameră pulpară, care are drept scop adăpostirea pulpei dentare. Poate sunteți mai familiar cu termenul de „nerv”, nu-i așa?. Pulpa dentară are un rol extrem de important în dezvoltarea dintelui, iar odată finalizat, aceasta ajută la menținerea sănătății sale. Din moment ce pulpa dentară este atacată de bacterii, ea moare și pentru a nu pierde dintele natural, se recurge cât se poate de rapid la tratamentul endodontic, ce constă în îndepărtarea țesutului afectat și astuparea canalului radicular.

Poate vă întrebați ce s-ar întâmplă dacă ați fi într-o asemenea situație și ați aștepta ca această problemă să treacă de la sine, fără a mai merge la un consult stomatologic. Ei bine, durerea ar trece într-adevăr, dar contrar așteptărilor, acest lucru nu ar însemna că problema dumneavoastră dentară s-ar rezolva, ba din contră! Dispariția durerii denotă că pulpa dentară a murit, iar acesta este un semn că situația se agravează. Pentru a nu fi nevoiți să suportați mai multe proceduri stomatologice, ale căror costuri le vor întrece substanțial pe cele inițiale, vă recomandăm să vă programați la un cabinet stomatologic încă de la primele simptome.

În timp ce canalele rădăcinii sunt descoperite, medicul endodont curăță meticulos fiecare canal, folosindu-se de microscop, mărind câmpul vizual al acestuia în timpul operației stomatologice.

Cu intenția de a se asigura că au fost curățate complet canalele, medicul specialist recurge la realizarea de radiografii digitale.

După ce dintele a primit îngrijirea necesară și infecția a fost îndepărtată, are loc pasul final, și anume stabilizarea dintelui printr-o reconstrucție folosind lucrări protetice. De obicei, materialele de obturație includ aurul, porțelanul, rășinile compozite care au culoarea dintelui și amalgamul, adică un aliaj de mercur, argint, cupru, staniu și foarte rar zinc.

Din moment ce tratamentul endodontic la microscop este finalizat, pacientul va primi recomandări referitoare la alimentație, igiena dentară, respectiv medicamentele sugerate de către medicul coordonator.

Monitorizarea dintelui tratat este extrem de importantă pentru a analiza evoluția tratamentului endodontic și pentru a depista din timp potențialele semne de infecție suplimentară. Aceste verificări sunt recomandate a se realiza la 6 luni, 1 an, respectiv 2 ani de la tratamentul endodontic.

Tratamentul endodontic este dureros?

În timpul desfășurării tratamentului de canal, pacienții nu simt niciun fel de disconfort sau durere fiindcă le este administrat un anestezic local încă de la începutul procedurii. Deși anestezicul își face efectul, există posibilitatea ca din cauza materialului biologic, anumiți pacienți să resimtă o anumită sensibilitate locală după intervenție. Din fericire, acest amănunt nu este unul care să vă provoace griji deoarece un eventual disconfort poate fi ținut sub control cu o medicație recomandată de către medicul coordonator.

Cum putem preveni o infecție a pulpei dentare?

  • Rutina zilnică a igienei orale trebuie să fie realizată corect, cu un periaj dentar efectuat de două ori pe zi, utilizând ața dentară la fiecare periaj;
  • Periajul de seară este extrem de important și nu trebuie uitat;
  • Înlocuirea periuței dentare la cel mult 3 luni de la prima utilizare;
  • Urmarea ședințelor de profilaxie dentară profesională o dată la 6 luni. Acestea fac referire la periajul profesional, detartrajul, air-flow-ul și fluorizarea, proceduri realizate exclusiv  în cabinetul stomatologic;
  • Programarea controalelor de prevenție la medicul dentist de 2 ori pe an;
  • Renunțarea la obiceiurile dăunătoare și la alimentația bogată în acizi și zaharuri.

Misiunea noastră este de a face o schimbare pozitivă în viața pacienților noștri prin a le oferi proceduri de îngrijire dentară la o calitate superioară. La Clinica Stomatologică Maxident din Iași beneficiați de tratamente accesibile financiar, având posibilitatea de plată a serviciilor stomatologice în rate, fără avans și fără dobândă, totul datorită partenerilor noștri, TBI Pay.

Dacă sunteți din Iași și doriți să aflați mai multe detalii despre tratamentul endodontic cu microscop, atunci puteți lua legătura cu noi oricând doriți, pe pagina noastră de Facebook sau ne puteți suna de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 AM — 8:00 PM, pentru a primi informațiile de care sunteți interesat sau pentru a face o programare.

Nu uitați! Ne puteți găsi la următoarea adresă: strada Tătărași, numărul 50, Iași. Vă așteptăm cu drag!